Hoogtepunten van de reis

- De stad Ohrid (UNESCO cultureel erfgoed)
- Het Meer van Ohrid en Sveti Naumklooster
- Het Prespameer; St. Gjorgji Kurbinovo
- Bitola en Heraclea Lyncestis,
- Prilep en de kloosters Treskavec en Varos
- Antieke Stobi en de wijnstreek van Macedonië
- Kloosters Veljusa en Vodoca bij Strumica
- De hoofdstad Skopje en de kloosters St. Pantelejmon en St. Andreas
- Tetovo, Bonte moskee
- St. Jovan Bigorskiklooster
- Struga en rotskerkjes
- Het dorpje Lin en het stadje Pogradec
- Het natuurpark Drilon, de villa van Enver Hoxha
- Het traditionele dorp Voskopoje
- De stad Korca en dorpjes aan het Prespameer

Kleinschalige groepsreis: minimum 6, maximum 16 deelnemers (4 weken voor vertrek)
Halfpension: 4 nachten in 4* hotels, 10 nachten in 3* hotels
Prijs exclusief vlucht inclusief transfers: € 1199; juli en augustus € 1259.
Toeslag eenpersoonskamer: € 279
Inbegrepen: vervoer (touringcar/minibus met airco), Nederlandssprekende reisleiding.
Niet inbegrepen:
- Vlucht. Mogelijkheden: Schiphol - Ohrid met TUI en Corendon, Eindhoven - Ohrid met TUI, Eindhoven - Skopje met
WizzAir, Maastricht - Ohrid met Corendon
- Entreegelden (ca. € 30),
- Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 
- Administratie- en reserveringskosten € 35
Vertrekdata: 24 april, 15 mei, 19 juni, 17 en 24 juli, 7 en 14 aug., 4 en 18 sep.
Andere vertrekdata zijn mogelijk op aanvraag!


Programma

Dag 1: Vliegveld Ohrid - Ohrid 11 km
Optioneel: aanvlieghaven Skopje.
Transfer naar uw hotel langs het meer.
Diner en overnachting in Ohrid.

Dag 2: Ohrid - Sveti Naum - Ohrid 60 km
Sightseeing Ohrid, een stad op de werelderfgoedlijst van UNESCO: het museum, de Iconengalerij, de kerken Sveta Sofija, 11e eeuw, Sveti Kliment, 13e eeuw, Sveti Jovan, 14e eeuw, de vesting van tsaar Samoil, de oosterse wijk, de markt…
’s Middags rit langs het Meer van Ohrid, door het Galicica nationaal park. Bezoek aan het Sveti Naumklooster (10e - 16e eeuw) en de bronnen van de rivier de Drim, natuurschoon zoals u dat zelden tegenkomt. Daarna bezoeken wij het vissersdorp Trpejca en De Baai van de Botten, een museum op het water bij Gradiste.
Overnachting in Ohrid.

Dag 3: Ohrid - Prespameer - Bitola - Prilep 130 km
Rit naar het Prespameer, aan de andere kant van de berg, door een mooi, groen dal.
Bezoek aan het bescheiden kerkje Sveti Georgi (uit 1191) in Kurbinovo, met zijn indrukwekkende muurschilderingen. Daarna rijden wij langs het Nationale park Pelister naar Bitola.

In de 19e eeuw, toen Macedonië nog deel uitmaakte van het Ottomaanse rijk, was Bitola een belangrijk handelscentrum met veel consulaten. Kemal Ataturk,
de stichter van de Turkse republiek, heeft hier op de militaire school gezeten. Wandeling door de oude stad en door de oosterse Bazaar. Bezoek aan de opgravingen van het antieke Heraclea Lyncestis, net buiten Bitola, met zijn mooie mozaïeken. Heraclea was gesticht door Philippus II van Macedonië in het 4e eeuw voor Christus en is genoemd naar het held Heracles.
Diner en overnachting in Prilep.

Dag 4: Prilep, kloosters Treskavec en Varos - Stobi - Demir Kapija 113 km
Prilep is de tabakstad van Macedonië. Dat is te merken aan de vele tabaksvelden in de omgeving van de stad
Korte rit naar het nabijgelegen Treskavec-klooster, (14e eeuw) gelegen op 1280 m b.z.s. op een heuvel met imposante granieten rotsen.
In februari 2013 heeft een brand de gastverblijven verwoest, maar gelukkig is de kerk intact gebleven.
Er is nog maar een monnik overgebleven in het klooster. De kerk herbergt enkele mooie muurschilderingen.
Op de terugweg naar Prilep bezoeken wij het klooster (13e eeuw) in het dorpje Varos, inclusief de kerken van de aartsengel Michael en St. Demetrius.
Na de lunch in Prilep rijden wij naar het antieke Stobi, gelegen aan de rivier de Vardar, in centraal Macedonië. Stobi, was een belangrijk stadje in de Hellenistische en Romeinse periode. Opgravingen vanaf de 4e eeuw voor Christus: mozaïeken, amfitheater e.a.
Diner en overnachting in een klein hotel bij een wijnboerderij in Demir Kapija.

Dag 5: Demir Kapija, Tikvesija wijnstreek
Het stadje Demir Kapija ligt in de wijnstreek van Macedonië. ’s Ochtends maken wij een wandeling door de wijngaarden. Daarna bezoeken wij de wijnkelder waar u de lokale wijnen kunt proeven.
Diner en overnachting in een klein hotel bij een wijnboerderij in Demir Kapija.

Dag 6: Demir Kapija - Dojranmeer - Strumica 118 km
Rit door de ‘Ijzeren poort’ langs de rivier de Vardar en verder door een land- en tuinbouwgebied naar het het Dojranmeer, het kleinste van de 3 natuurlijke meren in Macedonië. De vissers van Dojran gebruiken vogels om de vissen op te jagen naar de oever. Wandeling langs de kust.
Daarna rijden wij door Strumica naar twee bijzondere dorpjes. Bezoek aan de vrouwenkloosters van de Moeder Gods (11e eeuw) in Veljusa en aan St. Leontius (11e eeuw) in het nabij gelegen dorpje Vodotsja.
Diner en overnachting in Strumica.

Dag 7: Strumica - Veles - Skopje 150 km
Rit naar de hoofdstad Skopje. Onderweg maken wij een korte stop in Veles. Veles ligt centraal aan de oevers van de rivier de Vardar en kenmerkt zich door de traditionele architectuur. Korte wandeling door de oude stad.
Aankomst rond 12:30 uur in Skopje, de geboortestad van Moeder Teresa.
Sightseeing Skopje. Wandeling in het centrum en over de oude Stenen brug, door de oude 'Turkse' wijk en de oosterse bazaar. Bezoek aan enkele bezienswaardigheden w.o. de kerk Sveti Spas, 17e eeuw, met zijn mooie houtsnijiconostase en het oude, door de aardbeving van 1963 grotendeelse vernielde spoorstation.
Diner en overnachting in Skopje.

Dag 8: Skopje - Nerezi - Matka - Tetovo - St Jovan Bigorski 140 km
Na het ontbijt bezoek aan de kerk Sveti Pantelejmon bij het dorpje Nerezi (12e eeuw), in de bergen, op 10 km van Skopje. De kerk is bekend bij kunstliefhebbers om zijn mooie, expressieve muurschilderingen. Daarna rijden wij naar de indrukwekkende Matkakloof, op 15 km van Skopje, voor een bezoek aan de St. Andreaskerk, 14e eeuw.

Er volgt een korte rit naar Tetovo, een stad waar de meerderheid van de bevolking (ca. 55%) wordt gevormd door etnische Albanezen. Hier bezoeken wij de "Bonte Moskee" uit de 16e eeuw, bekend om zijn buiten en binnen muurschilderingen.
Na de lunch rijden langs het Mavrovomeer en door de wonderschone kloof van de rivier de Radika naar het Sint Jovan Bigorskiklooster. Wij bezoeken het klooster (12e - 18e eeuw) dat bekend is om zijn houtsnijiconostase (het Laatste Avondmaal, de Zondeval en de Jakobsladder) en zijn muurschilderingen.
Diner en overnachting in een dorp in de omgeving van het klooster.

Dag 9: St. Jovan Bigorski - Vevcani - Radozda - Struga 107 km
Onderweg naar Struga bezoeken wij het traditionele dorp Vevcani, bekend om zijn carnaval, zijn architectuur en zijn waterbronnen.
Daarna rijden wij naar Struga en verder naar Radozda (12 km van Struga), het laatste Macedonische dorp voor de Albanese grens, aan de westkust van het Meer van Ohrid. Hier bezoeken wij een bijzonder rotskerkje. Vervolgens bezoeken wij het het klooster en het rotstkerkje bij het dorpje Kalista.
Struga is bekend als de stad van de poëzie vanwege het internationale festival ‘Poëzie avonden’. Wandeling door de oude wijk van Struga en langs de rivier de Drim, die hier uit het meer komt nadat hij over de hele lengte van het meer gestroomd heeft, vanuit zijn bronnen in Sveti Naum.
Diner en overnachting in Struga.

Dag 10. Struga, Macedonië - Pogradec, Albanië 40 km
Wij rijden van het ene naar het andere punt van het meer (dat 30,5 km lang is), van noord naar zuid, langs de westelijke kust. Tot de grensovergang hebben wij 14 km.
Eenmaal in Albanië maken wij een korte pauze in het dorpje Lin. Vervolgens rijden wij verder naar het stadje Pogradec, gelegen aan het Meer van Ohrid. Lunch in Pogradec.
In de middag maken wij een wandeling door het centrum, naar de markt en langs het meer, ontspannen aan het strand…
Overnachting in Pogradec.

Dag 11. Pogradec - Drilon - Voskopoje 70 km
‘s Ochtends brengen wij een bezoek aan het mooie natuurpark Drilon, gevormd door bronnen, op 5 km van Pogradec. Hier bezoeken wij de residentie van de oud dictator Enver Hoxha, tegenwoordig getransformeerd tot een klein hotel en restaurant.
Overnachting in Voskopoje.

Dag 12. Voskopoje - Korca 24 km
Voskopoje, door de lokale Aroemeense bevolking Moskopole genoemd, is een bergdorpje dat een paar honderd jaar geleden een van de grotere steden op de Balkan was. In Moskopole was een grote drukkerij actief. In 1770 is er het eerste 4-talen woordenboek Grieks, Albanees, Aroemeens / Vlach en Bulgaars gedrukt. Moskopole is een heilige plaats voor de Orthodoxe Christenen. Van de 24 kerken zijn er nog vijf overgebleven.
Korca met 51000 inwoners is het centrum van de regio langs de Griekse grens.
’s Middags sightseeing Korca: wandeling door de oude stad en het centrum, bezoek aan de bazaar en een Orhodoxe kerk.
Overnachting in Korca (hoogte 875 m).

Dag 13. Korca - Pustec, Albanië - Ohrid, Macedonië 115 km
Wij rijden over de hoogvlakte van Korca en via een korte klim over de berg bereiken wij het Prespameer, dat door 3 landen wordt gedeeld: Macedonië, Albanië en Griekenland.
Het Prespameer (853 m) is het hoogstgelegen meer in Europa (m.u.v. het Sevanmeer, Armenië) en ook een van de minst bekende meren. Prachtige ongerepte natuur met maar enkele dorpjes aan zijn oevers en een eilandje in het midden van het meer.
Aan de Albanese kant bezoeken wij het vissersdorp Pustec.
Na de grensovergang met Macedonië rijden wij naar het stadje Resen, gelegen te midden van appelboomgaarden. Na een korte pauze (een bezoek aan de kleine markt) rijden wij verder naar Ohrid.
Overnachting in Ohrid.

Dag 14. Ohrid, vrij.
In Ohrid kunt u zwemmen in het glasheldere meer, wandelen, shoppen, een terrasje pakken… Voel en proef de echte Balkansfeer in waarschijnlijk de meest romantische plaats op de Balkan!
Overnachting in Ohrid.

Dag 15: Transfer naar het vliegveld van Ohrid. 11 km

Verlenging aan het Meer van Ohrid mogelijk.
Veel hotels en privéappartementen beschikbaar.

Hoogtepunten van de reis

- De stad Ohrid (UNESCO cultureel erfgoed)
- Het Meer van Ohrid en Sveti Naumklooster 
- Het Prespameer; St. Gjorgji Kurbinovo
- Bitola en Heraclea Lyncestis,
- Prilep en de kloosters Treskavec en Varos
- Antieke Stobi en de wijnstreek van Macedonië
- Kloosters Veljusa en Vodoca bij Strumica
- De hoofdstad Skopje en de kloosters St. Pantelejmon en St. Andreas 
- Tetovo; Bonte moskee
- St. Jovan Bigorskiklooster
- Struga en rotskerkjes
- Het dorpje Lin en Pogradec
- Het natuurpark Drilon
- Het traditioneel dorp Voskopoje
- De stad Korca
- Dorpjes aan het Prespameer

Indien u eventuele extra's wilt bijboeken, dan kunt u dit apart per email doorgeven (info@interbalkan.nl).