U fietst door de mooiste streek van Macedonië - drie grote meren omringd door toegankelijke bergen. Alle drie de gebieden zijn tot nationaal park verklaard en zijn beschermd. Tijdens de reis bezoekt u meerdere culturele bezienswaardigheden, oorspronkelijke dorpjes, enkele stadjes en kunt u de ontspannen Balkansfeer proeven. U kunt heerlijk zwemmen in het Meer van Ohrid en in het Prespameer, want de accommodaties zijn vlakbij het strand. Maak kennis met het nog onontdekte zuidoosten van Albanië.Geniet van prachtige panorama’s en ervaar de gastvrijheid van de bevolking.

Groepsreis: min. 6, max. 16 deelnemers.

Zwaarte: overwegend niveau 2 / 5, met een tweetal tochten niveau 3.
De fietsafstand varieert tussen 32 en 69 km per dag. U fietst op wegen met weinig verkeer. Alleen in het hoogseizoen in het weekend kan het wat drukker zijn langs het Meer van Ohrid. Sommige stukken gaan over smalle asfaltwegen die de dorpen verbinden; er is praktisch geen verkeer op deze wegen.

N.B. In overleg met de reisleiding kan op sommige dagen een lichtere / zwaardere variant van de route afgelegd worden.

Comfort: 3 / 5.
2 overnachtingen in 4*-hotels, 7 ovn. in 3*-hotels, 2 ovn. in goede pensions.

Dag 1. Aankomst op het vliegveld van Ohrid.

Dag 2. Ohrid - Sveti Naum - Trpejca

Dag 3. Trpejca - Prespameer

Dag 4. Prespameer - Bitola

Dag 5. Bitola - Kicevo - Mavrovomeer

Dag 6. Mavrovomeer - Debar

Dag 7. Debar - Struga 

Dag 8. Struga, Macedonië - Pogradec, Albanië.

Dag 9. Albanië, Pogradec - Korca

Dag 10. Korca, Albanië - Prespameer - Macedonië

Dag 11. Stenje - Resen - Ohrid

Dag 12. Ohrid, vrij

Dag 13. Transfer naar het vliegveld van Ohrid 

Dag 1. Aankomst op het vliegveld van Ohrid. (Skopje zou ook kunnen)
Transfer (ca. 15 min., 11 km) naar uw hotel in Ohrid.
Sightseeing Ohrid (te voet), een stad op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
Bezoek aan: het museum, de Iconengalerij, de kerken Sveta Sofija (11e eeuw), Sveti Kliment (13e eeuw), Sveti Jovan (14e eeuw), de vesting van tsaar Samoil,
de markt. Overnachting in Ohrid.

Dag 2Ohrid - Sveti Naum - Trpejca
Wij fietsen langs de oostkust van het Meer van Ohrid. De tocht begint met een relatief vlakke rit naar Pesjtani (12 km), een vissersdorpje, uitgegroeid tot een heus vakantiedorp. Dan volgt een korte klim naar Gradisjte. Wij brengen een bezoek aan de Baai van de Botten (museum op het water). Daarna klimmen wij van 720 m naar ca. 900 m, om vervolgens langzaam af te dalen naar Trpejca; een vissersdorp gelegen aan het meest ongerepte deel van de kust.
Dan klimmen wij nog een keer (van ca. 730 naar ca. 900 m), daarna is er een afdaling naar het dorpje Ljubanista en verder naar Sveti Naum. De laatste 2 km zijn vlak.Bezoek aan het Sveti Naum-klooster (10e -16e eeuw) en de bronnen van de rivier de Zwarte Drim, natuurschoon zoals u dat zelden tegenkomt.
Hier maken wij een boottocht met een roeiboot (ca. 45 min.) over het meertje gevormd door de bronnen van de rivier de Zwarte Drim.
Na de lunch kunt u zwemmen. Sveti Naum heeft een mooi, klein zandstrand.
Later in de middag keren wij terug naar Trpejca (10 km).
Afstand: ca. 40 km, 4 uur fietsen. Hoogteverschil ca. 170 m.
Diner en overnachting in Trpejca.

 

Dag 3. Trpejca - Prespameer                              
Dit is de zwaarste etappe, met enkele haarspeldbochten. Over een stuk van 10 km klimmen wij naar Korita, een geliefde picknickplek met fontein op ca. 1400 m hoogte. Er zijn enkele korte stukken met een stijging tot 10%.
Na een pauze klimmen wij nog verder, naar de Livadabergpas (1568 m, op 4,5 km van Korita). Vanaf hier heeft u een prachtig uitzicht over heel het Meer van Ohrid. Vervolgens dalen wij af naar het Prespameer, dat even verderop tevoorschijn komt. U kunt vanaf nu genieten van de mooie panorama’s van dit meer, tot in Albanië en Griekenland.
Na vijftig minuten dalen (15 km) bereiken wij de kust van het Prespameer (gelegen op een hoogte van 853 m). Het is het hoogstgelegen meer in Europa (m.u.v. de Kaukasus) en ook een van de minst bekende meren. Prachtige ongerepte natuur met maar enkele dorpjes aan zijn oevers en een eilandje in het midden van het meer, vlakbij het drielandenpunt met Albanië en Griekenland.
Lunch en vrije middag.
U kunt ontspannen op het strand, zwemmen (de watertemperatuur in de zomer ligt tussen de 20 en 25 graden), maar u zou ook een boottocht naar het enige, onbewoonde eilandje in het Prespameer kunnen maken. Onderweg kunt u de pelikanen fotograferen.
Afstand: ca. 32 km, 4,5 uur fietsen. Hoogteverschil: klimmen ca. 820 m (gemiddeld 6 - 7%); dalen ca. 700 m (gemiddeld ca. 5%)
Diner en overnachting in een familiehotel in een dorp aan het meer.

Dag 4. Prespameer - Bitola                                                                           
Fietsen langs het Prespameer, over de oude weg naar Bitola (geen verkeer), aan de rand van het Pelister nationaal park.
Optioneel:
Bezoek aan Malovisjta, een traditioneel Vlach herdersdorp, verscholen in een bosrijke omgeving in het Pelister nationaal park, onder de Pelistertop (2601 m).
Malovista ligt op een hoogte van 1120-1200 m b.z.s. en telt 100 inwoners.
Wandeling door Malovisjta. Bezoek aan de imposante kerk Sveta Petka, met een mooie houtsnijiconostase en muurschilderingen.
Na de lunch fietsen wij verder naar Bitola (hoogte 615 m). Het is een afdaling van ca. 22 km. Bitola is de tweede stad van Macedonië (75 duizend inwoners). In de 19e eeuw, toen Macedonië nog deel uitmaakte van het Ottomaanse rijk was Bitola een belangrijk handelscentrum met veel consulaten. Kemal Ataturk, de stichter van de Turkse republiek, heeft hier op de militaire school gezeten.
Wandeling (ca. 3,5 km v.v.) naar het antieke Heraclea Lyncestis met zijn mooie mozaïeken. Heraclea was gesticht door Philippus II van Macedonië in
het 4e eeuw voor Christus en is genoemd naar het held Heracles.

Afstand: ca. 45 / 53 km, 4 / 5 uur fietsen. Hoogteverschil: klimmen ca. 350 m, dalen ca. 530 m.
Overnachting in een charmant familiehotel in het centrum van Bitola.

Dag 5. Bitola - Kicevo - Mavrovomeer.
De langste etappe van de reis: fietsen naar Demir Hisar en verder naar Kicevo. Het eerste gedeelte gaat over de vlakte en na 30 km door een mooie, ongerepte groene omgeving. U fietst op een rustige weg langs grotendeels verlaten dorpjes, tussen 2 bergen. Pauze in Demir Hisar (28 km). Er volgt een klim van 310 m over een lengte van 25 km. Daarna dalen wij geleidelijk naar Kicevo.
Lunchpauze in Drugovo (na 41 km). Voor wie het nog wil, na de lunch blijft nog een vlak stukje van 10 km naar Kicevo (615 m b.z.s.), anders met de volgwagen. Na een korte wandeling door het centrum van Kicevo volgt transfer naar het Mavrovomeer (41 km; 50 min.).
Fietsafstand: 69 km, 5 uur fietsen. Hoogteverschil: klimmen ca. 330 m, dalen
ca. 330 m. Diner en overnachting in Mavrovo, op een hoogte van 1250 m.

Dag 6. Mavrovomeer - Debar
Vandaag hebben wij een ontspannen fietsdag; vooral afdalen en geen klimmen.

De fietstocht begint langs het meer. Wij maken een ronde om het meer. Vervolgens fietsen wij door de wonderschone kloof van de Radikarivier (lange, geleidelijke afdaling) en stoppen voor een bezoek aan het klooster Sveti Jovan Bigorski (12e-18e eeuw) bekend om zijn iconostase van houtsnijwerk en zijn muurschilderingen. Wij nemen een kijkje bij de monniken.
Fietsen: ca. 64 km, 4,5 uur. Hoogteverschil: dalen ca. 670 m, klimmen ca. 60 m.
Diner en overnachting in een klein hotel in het stadje Debar (op een hoogte
van 660 m).
 

Dag 7. Debar - Struga

Wij fietsen langs twee stuwmeren naar Struga. Het is een mooie groene omgeving met meerdere dorpjes langs de weg. Wij bezoeken het traditioneel dorpje Vevchani (na 47 km, op een hoogte van 870 m) dat een aparte status heeft; vormt
een eigen gemeente. Vevchani is bekend om zijn bronnen, zijn architectuur en het carnaval. In Struga (op 13 km van Vevchani) maken wij weer een pauze, voor lunch. Wandeling door de oude wijk van Struga en langs de rivier de Zwarte Drim, die hier uit het meer komt, nadat hij over de hele lengte van het meer gestroomd heeft, vanuit zijn bronnen in Sveti Naum.
Het is een relatief vlakke etappe, met wat korte klimmen en afdalingen tot Vevchani. Fietsen: 60 km, 4,5 uur. Hoogteverschil: klimmen 140 m, dalen 170 m.

Overnachting in Struga.

 

Dag 8. Struga, Macedonië - Pogradec, Albanië.
Wij fietsen van het ene naar het andere punt van het meer (dat 30,5 km lang is), van noord naar zuid, langs de westelijke kust.
Tot de grensovergang hebben wij 14 km, de eerste 5 km over de vlakte en dan een geleidelijke klim van 280 m. Eenmaal in Albanië dalen wij af naar het dorpje Lin. Daar maken wij een korte pauze. Daarna hebben wij nog 20 km tot Pogradec. Het is een vlakke rit langs het meer. Lunch in Pogradec.
Vrije middag. Wandeling door het centrum, naar de markt en langs het meer, ontspannen aan het strand…
Fietsen: 40 km, 4 uur. Hoogteverschil: klimmen 300 m, dalen 300 m.
Overnachting in Pogradec, aan het Meer van Ohrid.
 

Dag 8. Albanië, Pogradec - Korca

Op weg nar Korca hebben wij eerst een flinke klim. De rest van de etappe is vlak, over een hele brede weg.

Korca met 51000 inwoners is het centrum van de regio langs de Griekse grens

Vrije middag.
Wandeling door het centrum en de oude stad. Bezoek aan de markt.
Fietsen: 40 km, 4 uur. Hoogteverschil: klimmen 300 m, dalen 300 m.
Overnachting in Korca (hoogte 875 m).

Dag 9. Korca, Albanië - Prespameer - Macedonië

Eerst fietsen wij 10 km over de hoogvlakte van Korca, dan hebben wij een korte maar stevige klim van 830 m naar 1050 m, over een afstand van 6 km.
Daarna fietsen wij door een paar dorpjes langs de kust van het Prespameer.
Na de grensovergang met Macedonië hebben wij nog een lichte afdaling van 80 m over een afstand van 3 km.
Fietsen: 49 km, 5 uur. Hoogteverschil: klimmen 250 m, dalen 270 m.
Diner en overnachting in het dorpje Stenje, aan de westkust van het Prespameer.
 

Dag 10. Stenje - Resen - Ohrid
Wij fietsen langs de westkust van het Prespameer naar het stadje Resen, op
23 km afstand. Daar maken wij een pauze. Korte wandeling naar de markt en bezoek aan het Keramiekmuseum. Rit naar Ohrid over de bergpas Bukovo (1200 m). Op weg naar Bukovo hebben wij een flinke klim van ca. 7% over een lengte van 3 km. Daarna hebben wij een lange, geleidelijke afdaling van ca. 5% door een
mooie, groene bergomgeving.

Na 50 minuten dalen (15 km) bereiken wij de vlakte van Ohrid.
Fietsen: 59 km, 5 uur. Hoogteverschil: klimmen 250 m, dalen 270 m.
Overnachting in Ohrid.

Dag 11. Ohrid, vrij
In Ohrid kunt u zwemmen in het glasheldere meer, wandelen, shoppen, een terrasje pakken… Voel en proef de echte Balkansfeer in waarschijnlijk de meest romantische plaats op de Balkan!
Overnachting in Ohrid.

Dag 12. Transfer naar het vliegveld van Ohrid (of Skopje)

Indien u eventuele extra's wilt bijboeken, dan kunt u dit apart per email doorgeven (info@interbalkan.nl).