Tijdens deze rondreis bezoeken wij de drie mooiste steden van Bulgarije: Plovdiv, Veliko Tarnovo en de hoofdstad Sofia. Ook bezoeken wij drie UNESCO werelderfgoed bezienswaardigheden - het Rilaklooster, het Thracische graf in Kazanlak en de Boyanakerk en nog eens twee oude Orthodoxe kloosters (Bachkovo en Troyan). Wij zullen reizen door mooie natuur, bergdorpjes en langs rozenvelden.

Kleinschalige verzorgde groepsreis: minimaal 6, maximaal 14 deelnemers
Accommodaties: comfortabele 4-sterrenhotels.
Verzorging: volpension
Prijs inclusief vlucht en transfers: v.a. € 1159 p.p. Toeslag eenpersoonskamer: € 219
Vlucht: U vliegt rechtstreeks vanaf Schiphol naar Sofia v.v.
Eindhoven - Sofia v.v. ook mogelijk.. 
Vertrek: 16 mei; 13 juni; 18 juli; 15 augustus; 5 september
Andere vertrekdata op aanvraag.


Programma

Dag 1
(zaterdag): Aankomst op het vliegveld van Sofia
Transfer naar het hotel, 15 km.
’s Middags vrij.
Diner en overnachting in Sofia. 

Dag 2 (zondag): Sofia
Sightseeing tour van Sofia. Sofia, één van de oudste steden in Europa, is gesticht ca. 7000 jaar geleden door de Thracische stam Serdi. In de Romeinse tijd was Sofia de hoofdstad van de provincie Dacia Aureliana en later Dacia Mediterranea; in de Ottomaanse tijd, centrum van de provincie Roemelia en in 1879 werd Sofia de hoofdstad van Bulgarije.
Belangrijkste bezienswaardigheden zijn: het Parlementsplein, het Nationale theater, Sint- Sofiakerk, Sint-Gregorius Rotunda (4e eeuw, Sofia’s oudste bewaarde gebouw), de overblijfselen van de antieke stad Serdica en de Alexander Nevski herdenkingskathedraal, tevens zetel van de patriarch van Bulgarije. In de crypte is een unieke collectie iconen (9e – 19e eeuw) te zien.
In Sofia zult u ook een bloeiend en gevarieerd straatleven vinden, inclusief caféterrassen, drukke markten, leuke parken en tuinen om even tot rust te komen.
’s Middags bezoeken wij de Boyanakerk, in de gelijknamige voorstad van Sofia, aan de voet van het Vitosjagebergte. De kerk is wereldberoemd om zijn muurschilderingen uit 1259. De Boyanakerk is een van de best bewaarde en meest interessante gebouwen uit middeleeuwen in Bulgarije. De kerk is opgenomen in de UNESCO werelderfgoed lijst.
Diner en overnachting in Sofia. 

Dag 3 (maandag): Sofia - Koprivshtitsa - Troyanklooster - Veliko Tarnovo
Rit naar Koprivsjtitsa (108 km), een leuk museumdorp met mooie, kleurrijke vakwerkhuizen. Het is een van de beste voorbeelden van de authentieke Bulgaarse architectuur van de 19e eeuw. Typische kenmerken zijn: heldere kleuren, houten veranda’s en erkers.
Koprivshtitsa is internationaal bekend ook om zijn folklorefestival.
Wandeling door het dorp, gelegen op een hoogte van 1030 m te midden van de groene hellingen van het Sredna Goragebergte.
Vervolgens rijden wij over de schilderachtige Beklemetopas (1525 m) van het Balkangebergte naar het bijzondere Troyanklooster (100 km); gesticht rond 1600. De hoofdkerk van he klooster is gebouwd in 1835, in de stijl van de Bulgaarse ‘Renaissance’. Naast de muurschilderingen en de houtsnij-iconostase, kunt u hier de icoon de Driehandige Moeder Gods bewonderen, een van de heiligste iconen van de Bulgaarse Orthodoxe kerk.
Rit naar Veliko Tarnovo (95 km). Diner en overnachting in Veliko Tarnovo of Arbanassi. 

Dag 4 (dinsdag): Veliko Tarnovo
Sightseeing tour van Veliko Tarnovo, de Bulgaarse middeleeuwse hoofdstad (1185 – 1393), de stad van de tsaren, gelegen op vier heuvels boven de rivier de Yantra. Bezoek aan de koninklijke heuvel Tsarevets en de vesting. De patriarchale Hemelvaartskerk staat als een kroon op de top van de berg. Wij bezoeken ook de Sint-Petrus- en- Pauluskerk (13e eeuw) gelegen aan de noordkant van de Tsarevetsheuvel.
’s Middags rijden wij naar het museumdorp Arbanassi. Bezoek aan de unieke Geboortekerk (16 - 17e eeuw) en het Konstantsalieva-huis, ingericht als etnografisch museum.
Diner en overnachting in Veliko Tarnovo of Arbanassi. 

Dag 5 (woensdag): Veliko Tarnovo - Kazanlak - Plovdiv
Na het ontbijt vertrekken wij naar Plovdiv, de tweede stad van Bulgarije. Onderweg bezoeken wij enkele interessante plekken. De eerste stop is Etara, een etnografische openluchtmuseum, daterend uit 1964, dat het alledaagse leven van de mensen eeuwen terug laat zien. Daarna rijden wij over de spectaculaire Sjipkapas naar het stadje Kazanlak in de Rozenvallei, gelegen in het hart van de Thracische vlakte. Hier bezoeken wij het Rozenmuseum, het Historisch museum en het beroemde Thracische graf (4e eeuw voor Christus), dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.
Diner en overnachting in Plovdiv. 

Day 6 (donderdag): Plovdiv - Bachkovoklooster - Plovdiv
Sightseeing Plovdiv, ‘de stad van de zeven heuvels’. Plovdiv is een van de oudste steden in Europa, gesticht ongeveer 8000 jaar geleden (te vergelijken met Troye en Mycenae). Het was de hoofdstad van het Oude Thracië en een groot handelscentrum in de Middeleeuwen. Het historische centrum van Plovdiv showt haar gedecoreerde huizen, smalle straatjes, een Romeins forum en stadion, prachtige kerken, de Jumayamoskee, de vestingmuren, het huis van Lamartine (een Frans dichter en staatsman)… We zullen een bezoek brengen aan het Romeinse theater, het Etnografische museum en de kerk van de heiligen Constantijn en Helena.
’s Middags rijden wij naar het op één na grootste klooster in Bulgarije, het Batsjkovoklooster. Het ligt 29 km ten zuiden van Plovdiv, aan de voet van het Rodopegebergte. Het is gesticht in 1083, maar het huidige gebouw, de Kathedrale kerk, dateert uit 1604. Het Batsjkovoklopster is bekend om zijn muurschilderingen, een rijke collectie oude iconen, manuscripten, juwelen en munten.
Diner en overnachting in Plovdiv.

Dag 7 (vrijdag): Plovdiv - Rilaklooster - Sofia
Rit naar het indrukwekkende Rilaklooster (10e eeuw), het grootste en belangrijkste symbool van de Bulgaarse Orthodoxe kerk, een van de oudste kloosters in Europa en werelderfgoed van de UNESCO. Het klooster ligt op een hoogte van 1150 m boven de zeespiegel, met als decor het imposante Rilagebergte.
Het bezit een imposante collectie oude iconen, manuscripten, documenten en meer dan 16.000 boeken.
Het klooster is herbouwd in de 14 e eeuw. De oudste gebouwen dateren uit 1334 (de toren) en de kleine kerk er naast, uit 1343.
Achter de 20 m hoge muren ligt een groot kloostercomplex met indrukwekkende gebouwen, een grote, kleurrijke kerk en een kapel.
De centraal gelegen Moeder Gods Ontslapeniskerk (Oespenië Bogoroditsjno) is gebouwd in Byzantijnse stijl tussen 1834 en 1837 en versierd met muurschilderingen en tientallen iconen.
Onderweg naar het Rilaklooster pauzeren wij in het wintersportstation Borovets.
Diner en overnachting in Sofia. 

Dag 8 (zaterdag): Vertrek
Na het ontbijt, transfer naar het vliegveld van Sofia.

Verlenging mogelijk.

Inbegrepen

- Vlucht Amsterdam - Sofia v.v.
- 7 overnachtingen in 4-sterren hotels
- Verzorging op basis van volpension (ontbijt, lunch en diner, exclusief drank).
  Het programma begint met diner op Dag 1 en eindigt met ontbijt op Dag 8.
- Alle sightseeings, zoals beschreven
- Transfers & vervoer zoals beschreven
- Alle lokale belastingen
- Engelssprekende reisleiding gedurende de gehele reis
- Alle entreegelden conform het programma

Niet inbegrepen

- Sound & Light Show in Veliko Tarnovo, € 19 per persoon
- Reis- en annuleringsverzekering
- Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50m eenmalig
- Eenmalige administratie- en reserveringskosten € 25

Tijdens deze rondreis bezoeken wij de drie mooiste steden van Bulgarije: Plovdiv, Veliko Tarnovo en de hoofdstad Sofia. Ook bezoeken wij drie UNESCO werelderfgoed bezienswaardigheden - het Rilaklooster, het Thracische graf in Kazanlak en de Boyanakerk en nog eens twee oude Orthodoxe kloosters (Bachkovo en Troyan). Wij zullen reizen door mooie natuur, bergdorpjes en langs rozenvelden.

Indien u eventuele extra's wilt bijboeken, dan kunt u dit apart per email doorgeven (info@interbalkan.nl).