Een duizend kilometer lange kustlijn, meer dan duizend eilanden en talrijke oude stadjes vol bezienswaardigheden. De Kroatische munt heet Kuna, 1 euro is ong. 7 Kuna's waard. Wisselkantoren zijn er in alle steden en in de meeste hotels. In Kroatië worden alle betaalmiddelen zoals kaarten, cheques en creditcards geaccepteerd. Benzine is aanzienlijk goedkoper dan in Nederland. Voor de houders van Nederlands en Belgisch paspoort is geen visum nodig. Voor meer informatie: Kroatisch verkeersbureau, Gouda, tel. 0900-2022102

ISTRIË
Tussen Italië en Dalmatië ligt het schiereiland Istrië een heuvelachtige groene driehoek van wijngaarden, cipressen en olijfbomen boven de van diep donkerblauw tot helder azuur gekleurde zee. Iedereen die een bezoek brengt aan deze plek zal onder de indruk raken van de overvloed aan cultuur- en natuurschoon. Middeleeuwse stadjes tronen hoog boven de mediterrane flora en rondom knusse oude haventjes. Er is een enorme verscheidenheid aan mogelijkheden op het gebied van recreatie. Voor watersportbeoefenaars zijn er te veel faciliteiten om op te noemen, terwijl naturisten zich kunnen uitstrekken op de daartoe geëigende stranden. Kunstliefhebbers zullen, na het bewonderen van de architectuur in de kustplaatsjes, ongetwijfeld het binnenland intrekken. Soms maar een paar kilometer landinwaarts liggen juweeltjes van bouwkunst. Het is een genot om door de oude stadjes te dwalen, waar het leven van alledag zijn gang gaat tegen een decor van Venetiaanse Gotiek en Barok. De geur van boven houtskool gegrilde vis, stoofschotels end de onvermijdelijke "juha" (heldere soep) vermengt zich met die van schoon wasgoed, dat tussen Middeleeuwse muren hangt te wapperen. Vooral in het tere ochtend en warme namiddaglicht vloeien heden en verleden ineen.
De geschiedenis heeft overal haar sporen nagelaten. De Romeinen, die de door Illyriers bewoonde provincie inlijfden bij het Keizerrijk, hebben indrukwekkende monumenten gebouwd. Na tweeduizend jaar zijn sommige daarvan nog in wonderbaarlijk goede staat, met name in en rond Pula. Verder is het, naast een vleugje Byzantium, bovenal Venetië waarvan de eeuwenlange invloed alom is te bespeuren. Liefhebbers van religieuze schilderkunst mogen een bezoek aan een of meer kerkjes in het binnenland niet overslaan. Onderweg zullen verschillende romantisch gelegen Middeleeuwse bergstadjes, zoals Motovun en Buzet, de passant verleiden tot en aangenaam oponthoud.
Ten westen van Pazin, bij de kerk van Beram, kan de sleutel voor de Mariakerk (kerkhofkapel even buiten Beram) worden opgehaald. De sleutelbewaarster zal haar fornuis in de steek laten en desnoods in schort en op pantoffels als gids optreden. Uiteraard tegen een bescheiden vergoeding. De laatgotische fresco's in het onopvallende kerkje stellen taferelen voor uit het leven van Maria en Jezus. Op de westelijke muur is een acht meter lange dodendans afgebeeld (1474).

ROVINJ, het Adriatische St. Tropez, is een prachtig gelegen kuststadje in overwegend lichte tinten. Het is gebouwd op een rotseilandje, dat pas in de 18e eeuw met het vasteland werd verbonden. De huizen in de oude binnenstad staan dicht bijeen rond in barokstijl uitgevoerde kerk van de H. Euphemia. De zestig meter hoge toren is bekroond met een beeld van de patrones van de stad en herinnert evenals die van Porec en Piran aan de campanile van de San Marco in Venetie. De omgeving van Rovinj is weelderig begroeid met subtropische vegetatie.
POREC heeft een stratenpatroon dat nog herinnert aan de tijd van het Romeinse Rijk. De trots van het stadje is de Vroegbyzantijnse Euphrasiusbasiliek met zijn rijk gedecoreerde zuilen en marmeren platen. Deze is gebouwd op de resten van een Romeins oratorium. De fijn bewerkte kapitelen en arcaden met geometrische motieven en ingevlochten plant- en dierfiguren vormen een harmonisch geheel. Bijzonder waardevol zijn de muurmozaïken, vergelijkbaar met die van Ravenna.
PULA, een havenstad aan de zuidpunt van Istrië brengt zijn bezoekers terug naar de Romeinse Keizertijd. Een groot deel van de verdedigingsmuren is bewaard gebleven, evenals de stadspoort, waarboven de kop van Hercules is uitgehouwen. Heel mooi zijn de allegorische voorstellingen op de triomfboog in het centrum. Ten noordoosten van de stad staat het elliptische amfitheater, dat zeker zo indrukwekkend is als het Colosseum in Rome. Onder Keizer Augustus werd met de bouw ervan begonnen en in de eeuwen daarna volgde een aanzienlijke uitbreiding. In de zomer worden tegen deze magnifieke achtergrond opera's en concerten uitgevoerd. Bovendien zijn er dan folkloristische voorstellingen en filmfestivals.
RABAC (aan de oostkust van Istrië, een vissersdorpje uitgegroeid tot een geliefde badplaats ligt verscholen tussen olijfbomen en wijngaarden. Het is een van de weinige badplaatsen in Istrië met geleidelijk aflopende kiezelstranden, dus ook geschikt voor kinderen. De omgeving van het dorp nodigt uit tot een verkenningstocht. Slechts 5 kilometers in westelijke richting ligt het barokstadje Labin op een steile heuvel. Wie zich aan de klim waagt wordt beloond met indrukwekkende vergezichten. Ook de architectuur is de moeite waard, met name de domkerk, loggia en het paleis waarin het Stedelijk Museum is gevestigd. Door zijn relatief centrale ligging op Istrië is Rabac uitermate geschikt voor diegene die het binnenland willen ontdekken.
OPATIJA stamt als herstellingsoord uit de 19e eeuw. Daarvoor was het een vissersdorpje, bekend om zijn abdij, waarnaar het dan ook werd genoemd. De beschutte ligging op bosrijke hellingen en het milde klimaat maken het tot een aantrekkelijke badplaats. Afgezien van enkele classicistische villa's zoals die van de gemalin van de Oostenrijkse keizer Ferdinand, zijn er geen bezienswaardigheden in de stad zelf. Wel is er een openluchttheater, een casino en verschillende nachtclubs en discotheken. Heel bijzonder in Opatija is de "Lungo Mare", een kilometerslange onafgebroken promenade langs de kust. Het noordelijke voorstadje Volosko is een pittoresk vissersplaatsje. Ten zuiden van Opatija ligt Lovran, genoemd naar de laurierbossen in de omgeving. De oude huizen met barokportalen en de gotische kerk zijn een bezoek ruimschoots waard.

DALMATIË
DUBROVNIK, de parel van de Adriatische kust, een van de best bewaarde middeleeuwse steden in zuid Europa verwelkomt u weer. Een schat aan monumenten en een sfeer van kunst gecombineerd met de schone wateren van de Adriatische Zee bieden volop mogelijkheden voor een onvergetelijk vakantieverblijf. Zeevaart, Religie, Kunst, Architectuur - Dubrovnik kende een glorieus verleden dat u in het begin van de 3e millennium nog volop mee kunt maken. Zijn zuidelijke ligging met veel zonuren maakt het ook ideaal voor een verblijf in de voor en naseizoen. Dubrovnik is minder druk dan vroeger maar de sfeer is weer zeer kosmopoliet met bezoekers van alle streken. Dubrovnik is aanbevolen aan diegene die een flinke portie cultuur willen toevoegen aan hun zon/strand vakantie.
BRAC en HVAR zijn twee van de grootste eilanden in de Adriatische zee gelegen iets zuidelijke van Split, op maar enkele kilometers van de kust. Zij zijn bekend om hun gezellige kleine oude plaatsjes (o.a. Supetar, Bol, Hvar, Jelsa, Stari Grad) mooie stranden, veel groen en zeer zonnig klimaat. Kortom een ideale bestemming voor de eilandliefhebbers. Ook naturisten kunnen volop genieten van het eilandgevoel - er is namelijk een eilandje in de buurt van Hvar dat uitsluitend voor hen is bestemd.