Slovenië is de dichtsbijzijnde van de voormalige Joegoslavische deelstaten (ca. 1100 km vanuit Utrecht). Op een oppervlakte van ongeveer de helft van Nederland wonen zo'n 2 miljoen mensen, waarvan 82% katholiek, de rest protestant, orthodox of moslim. Naast Sloveens spreken veel Slovenen Duits, Italiaans en Engels.

Het is een schoon bosrijk land, gelegen aan de zuidelijke kant van de Alpen, dat vooral bekend is bij de wintersporters en natuurliefhebbers. Het noorden van Slovenië is het makkelijkst te vergelijken met de noorderbuur Oostenrijk met als verschil dat de Sloveense Alpen minder hoog zijn (tot maximaal 2863 m). De beeldschone Meren van Bled en Bohinj, het Triglav Nationaalpark en Kranjska Gora in het noorden van het land (op een uur rijden vanuit de Oostenrijkse Villach) trekken zowel 's zomers als 's winters toeristen aan. Maar Slovenië heeft ook van alles in huis voor de zomer vakanties, namelijk Noord Istrie. De kustlijn is weliswaar klein maar toch zijn er een paar charmante oude stadjes (Piran, Izola) en een paar mooie badplaatsen (Portoroz, Izola). Het klimaat aan de kust is mediterraan, niet te warm, de omgeving is groen en de zee is blauw.

Meer van Bohinj / Triglav Nationaal Park

Voor diegene die van mooie natuur en rustige wandelingen houden, en voor diegene met een jonge geest die alle mogelijkheden willen benutten voor een actieve vakantie op unieke plekken. i.s.m. met onze lokale vertegenwoordiger en de sportclub Alpinum.

Meer van Bled

Zonder twijfel de beroemste Sloveense toeristische attractie. In het midden van het kleine pittoresque meer is een klein eilandje met daarop een kerk. Vanuit het plaatsje Bled kunt u regelmatig met een bootje daar komen. Heel bijzonder voor het meer is dat het thermale water iedere 3 jaar vanuit de vele bronnen ververst wordt. Onlangs de relatief hoge ligging (475 m) is het water in de zomer warm, gemmideld 21,5 C en het klimaat is mild. Bled heeft in de loop der tijd veel staatslieden, schrijvers en andere beroemdheden aangetrokken. Onlangs het feit dat het Meer van Bled grote aantallen toeristen aantrekt, vooral in het hoogseizoen, kan men er tot rust komen. Even de berg beklimmen en genieten. 's Avonds is veel animatie in het stadje, en in de nabije omgeving zijn veel sportmogelijkheden inclusief golf, tennis en paardrijden. Bled is synoniem voor een uniek landschap en goede service.

Adriatische Zeekust, Istrië

PIRAN heeft door zijn terrasvormige bouw rond de haven een prachtig silhouet. De nauwe straatjes zijn ook van dichtbij schilderachtig en vanaf de tinnen van de stadsmuur is het uitzicht groots. Een van de opvallendste gebouwen is het rode paleis uit de 15e eeuw, dat een fraai geornamenteerd hoekbalkon heeft. In het wapen staan de woorden: "Lassa pur dir", hetgeen zoveel betekent als: "Laat ze maar praten". En zo'n mentaliteit is nodig in een stad waar altijd veel kunstenaars hebben gewoond en gewerkt.

PORTOROZ, vanouds bekend als kuuroord, is nu een mondaine zeebadplaats. Een vakantiebestemming voor veeleisende toeristen met riante hotels, een royaal zandstrand en een casino met roulette. De brede, met palmen omzoomde boulevard is vol met terrassen en boetieks. Beeldhouwers houden jaarlijks een symposium, "Forma Viva", op het schiereiland Seca. Voorts zijn er aktiviteiten in het kader van het zomerfestival.
IZOLA Is een gezellig oud stadje met de typische architectuur die ook elders op Istrië te vinden is.

Tip: Voor de kunstliefhebbers kan naast Piran, Izola en Koper ook het plaatsje Hrastovlje (ca 15 km van de kust) interessant zijn. Het romaanse kerkje daar herbergt schitterend gekleurde fresco's. Deze zijn iets jonger (1490) dan die van Beram an de Kroatische kant van Istrie.

Excursiemogelijkheden:

  • Lipica paardencentrum
  • Grotten van Skocjan en Postojna
  • Boottocht naar Trieste en Venetie
  • Ljubljana, de hoofdstad