"Overigens is het de moeite waard uit Parijs naar de Balkan te komen, enkel om Ohrid te zien. Wat een prachtige ligging tegen die steile heuvel op! En in het stadje, wat een verrukkelijke mengeling van gebruiken en eeuwen..."

A. den Doolaard - "De bruiloft der zeven zigeuners"

"Gebouwde schoonheid, een bewust spel van vormen in het zonlicht".
Le Corbusier, Franse architect.

Ohrid is een van de meest geliefde vakantiebestemmingen in voormalig Joegoslavië voor menig Nederlander geweest. Een groot zoetwatermeer met helder en diep water, een stad vol geschiedenis en cultuur met als hoogtepunt enkele zeer oude kerken (11-14e eeuw) met mooie fresco's beschilderd, gelegen op adembenemende locaties, en een zonnig maar aangenaam mild klimaat, staan garant voor een complete vakantie.
Den Doolaard bezocht Ohrid voor de Tweede Wereldoorlog en raakte onder de indruk. Pas tientallen jaren later, rond 1970, kwam het toerisme op gang en is altijd kleinschalig gebleven.

Zijn ligging, de oudheden, de architectuur, de smalle straatjes die als ringen de twee heuvels omgeven, de mensen... maken Ohrid waarschijnlijk de meest romantische plaats op de Balkan. Een keer naar Ohrid betekent veel mooie herinneringen en verlangen naar weerzien.

Ohrid en Struga hebben een markt waar veel dorpelingen, vaak in traditionele klederdracht, hun groenten, fruit, kaas, honing etc. verkopen in zeer kleine hoeveelheden. 
In de stadjes is er 's avonds nog een pantoffelparade, stellen schilders hun werk ten toon, enz. Gedurende de zomer worden internationale culturele manifestaties georganiseerd zoals: het Balkan Folklorefestival, het Ohrid Zomerfestival (klassieke muziek en toneel) en de Poëzieavonden in Struga. 
De omringende dorpjes zijn net een levend "openluchtmuseum". Een uitstapje daarheen wordt van harte aanbevolen.

Om de sfeer van Macedonië en Ohrid in het bijzonder al vast te proeven, bevelen wij u het boek van Den Doolaard aan.