Mooie schilderachtige natuur, veel zon, rijke cultuur en traditie, authentieke, nog levende folklore. Platteland dat intact is gebleven en dat het gevoel geeft eeuwen terug in de tijd te zijn gegaan. Een land van schone lucht, geuren, kleuren en klanken. Macedonië heeft de allure van een verre bestemming.

Door haar centrale ligging op de Balkan is Macedonië een smeltkroes geweest voor vele beschavingen door de eeuwen heen. Hun sporen zijn ruimschoots te vinden zowel in de steden, in de dorpen, als in de vele opgravingen. Velen van u zijn daar naar toe geweest en hebben goede herinneringen aan de mooie omgeving, rijke cultuur, maar vooral aan het gastvrije volk.

Het Meer van Ohrid, het oudste meer van Europa, is gelegen in het zuidwesten van Macedonië. Het is 30,4 km lang, 14,8 km breed en de maximale diepte is 288 m. De wateren van het meer en de beekjes zijn zo schoon zodat vissen als forel (Pastrmka) zich er thuis voelen. De dagtemperatuur in de zomer ligt tussen 25°C en 35°C en van het water tussen 22°C en 26°C. 
De nachten zijn lekker koel doordat Ohrid op 700 m hoogte ligt. 

"Overigens is het de moeite waard uit Parijs naar de Balkan te komen, enkel om Ohrid te zien. Wat een prachtige ligging tegen die steile heuvel op! En in het stadje, wat een verrukkelijke mengeling van gebruiken en eeuwen..."
A. den Doolaard - "De bruiloft der zeven zigeuners"
"Gebouwde schoonheid, een bewust spel van vormen in het zonlicht". Le Corbusier, Franse architect.

Ohrid is een van de meest geliefde vakantiebestemmingen in voormalig Joegoslavië voor menig Nederlander geweest. Een groot zoetwatermeer met helder en diep water, een stad vol geschiedenis en cultuur met als hoogtepunt enkele zeer oude kerken (11-14e eeuw) met mooie fresco's beschilderd, gelegen op adembenemende locaties, en een zonnig maar aangenaam mild klimaat, staan garant voor een complete vakantie. Den Doolaard bezocht Ohrid voor de Tweede Wereldoorlog en raakte onder de indruk. Pas tientallen jaren later, rond 1970, kwam het toerisme op gang en is altijd kleinschalig gebleven.                                                          Zijn ligging, de oudheden, de architectuur, de smalle straatjes die als ringen de twee heuvels omgeven, de mensen... maken Ohrid waarschijnlijk de meest romantische plaats op de Balkan. Een keer naar Ohrid betekent veel mooie herinneringen en verlangen naar weerzien.

Ohrid en Struga hebben een markt waar veel dorpelingen, vaak in traditionele klederdracht, hun groenten, fruit, kaas, honing etc. verkopen in zeer kleine hoeveelheden. In de stadjes is er 's avonds nog een pantoffelparade, stellen schilders hun werk ten toon, enz. Gedurende de zomer worden internationale culturele manifestaties georganiseerd zoals: het Balkan Folklorefestival, het Ohrid Zomerfestival (klassieke muziek en toneel) en de Poëzieavonden in Struga.

De omringende dorpjes zijn net een levend "openluchtmuseum". Een uitstapje daarheen wordt van harte aanbevolen. Om de sfeer van Macedonië en Ohrid in het bijzonder al vast te proeven, bevelen wij u het boek van Den Doolaard aan.

De gevarieerde Macedonische keuken heeft ook Turkse en Hongaarse elementen. Er wordt vaak paprikapoeder gebruikt. Het hoofdgerecht bestaat vaak uit gegrild vlees; groenten nemen een beduidend kleinere plaats in dan we hier gewend zijn. Meer traditionele pan- en ovengerechten worden met groenten bereid. De verse salades zijn zeer smaakvol; een tip: Sjopska.
In Ohrid kunt u een heerlijke zalmforel (Letnitsa) en witte forel (Belvitsa) eten. Daarnaast is er een Plasjitsa, een karper en een aal. Plasjitsa is een klein visje dat gebakken een heerlijk voorgerecht is. Van de laatste soort worden de beroemde Ohridparels gemaakt. U vindt ze volop in de juwelierswinkeltjes. 

Macedonië is van oudsher een rijk wijngebied. Helaas zijn de wijnen niet of mondjesmaat in Nederland te vinden. Proef eens een Kratosjija (rood) of een Temjanika (wit). 
Tip: Ga eens naar de markt en proef het vermaarde Macedonische fruit.

InterBalkan Vakanties is een Macedonië kenner. Wij komen uit Ohrid. Onze selectie is zeer gevarieerd en de verhouding prijs-kwaliteit is hoog. Naast accommodatie in de, op schitterende locaties aan het zoetwatermeer gelegen, hotels, bieden wij rondreizen, wandeltochten en reizen op maat. Ter plekke organiseren wij dagexcursies met Nederlandssprekende reisleiding. Tot de mogelijkheden behoren: sightseeing Ohrid en Struga, Sveti Naum, Sveti Jovan Bigorski, De herders van Bistra, Bitola, Skopje, boottochten, ezelsafari, partizanendorp, (berg)wandelen, folkloreavond, Prespameer, enz. U kunt er ook zelf op uit met een gehuurde auto.

De Macedonische taal is verwant aan het Bulgaars en het Servokroatisch en is geschreven in het Cyrillisch zoals b.v. het Russisch. Het Latijnse schrift wordt overal in de toeristengebieden en op de wegen gehanteerd. Sommige Macedoniërs spreken een beetje Engels en Duits en langs het Meer van Ohrid ook Nederlands.